четвртак, 14. јул 2022.

Маини - Наплата дуга Марка Радулова од Махинах

  


Наплата једног дуга

25-VII-1728

 

(Преписано србски од писма латинскога, како изговара матица од иструмента од баштинах Марка Радулова од Махинах, којијема су наплаћени синови Андрије Рафајловића).

 

Ва име Христа, амин. Годишта од пресветога његова рождаства на 1728, индикта шеста, на 25 мјесеца љуља, дан истином у понедјељник уписат у кућу Господина Говернадура Доменега Бубића у Будву од мене канцалијера кнежева пред свједоцима ниже уписанијема.

Будући дужан Марко Радулов од Махинах сад покојному господину војводи Андрији Рафајловићу од Паштровићах цекинах од злата двадесет и пет, oстaдaк од веће суме, а то у крепост од једне сентенце кметовске, која је учињена на 21 марча на 1717, пофаљена од збора махинског истoгa гoдишта на 30 реченога мјесеца, а не будући јошт никад био подмирен он господин војвода Рафајловић за више речено, што има имат са свијем што на инстанције његовијех господе синовах војвода Марко з браћом јесу чинили курит веће заповиједих од преузвишене карике естраорденарија прошастога, да буду наплаћени, а никада није јошт то било извршено. И пака на најдоцнеј крај з договором свега збора махинскога изнова би кметовано и учињена сентенца помеђу више реченијема браћи Рафајловић и eрeдима покојнога Марка Радулова више реченога и његове браће, а то на 19 мађа на 1728 и пофаљена од истога збора махинскога, од које се види подложан за дужника више речени Марко Радулов од двадесет цекинах, а пет цекинах сувише с истом сентенцијом учинише дужника другога чојека. И како ова сентенца пише више речена браћа Рафајловић јесу одржали од преузвишене карике естраординарије два ордена и заповиједи под пијенама суђама и банку од Махинах поради да их наплате и подмире за њихово право што имају имат, а Радуловићи не имајући динара да то плате и за то у обслужење виштeрeчeнијех заповиједих госпоцкијех бише орденати од збора људи, који пођоше стимат ниже речене баштине, које су од разлога дужника стимaдури, по имену: Ђуро Ников, Вуко Божов, Иво Ников, Нико Јовов, Лука Борета, Иво Иванчев и Бошко Дуса одабрати од истога збора, којизи животима њиховијема дођоше и рекоше да су стимали више речене баштине:

 Једну печицу винограда у Бабин Вир, зове се на Вељи Трап: а тому кунфини: од оштра Савић Радулов, од буре Никац Радулов; од истока синови Петра Андрина; од запада Ђуро Ников. Би уцијењено грошах тридесет и пет, којизи чине цекинах пет, како куре у ово доба по седам грошах, у сваки грош по 40 динарићах.

 Једну другу печицу баштине јалове у Бабин Вир, кунфинају од оштра синови Петра Андрина, од буре Cћeпaц Марков. То би уцијењено један цекин, који ваља грошах седам.

 Једну печицу винограда, зове се на Ремике у Бабин Вир; кунфина: од оштра Никац Радулов, од буре синови Петра Андрина, од истока поток, од запада ереди Савића Радулова; и то би уцијењено четири целина, који чине грошах двадесет и осам.

Једну печу земље орнице, су неколике међице, зове се на Орашац; кунфина од запади по дну пут комунски, а од истока пут комунски, од оштра Јанко Андрин, од трамунтане Маркић Ивов; то би уцијењено грошах 42, којизи чине цекинах шест.

Једну баштину орницу, зове се Бранковина, кунфина по дну Ријека Кукачка, од оштра Андрија Војнић, од запади и од буре Јанко Андрин и синови Савића Радулова, што би уцијењено цекинах пет, којизи чине грошах 35.

И једну печу земље орнице, у коју су неколико дубовах, а ове се Дубрава; конфини од истока Никац Радулов, од буре Ива Петров, од траунтане пут комунски; ово би уцијењено два цекина, што чине грошах 14.

И тако рекоше, да су све то уцијенили по души њиховојзи.

За карате стимaдурима цекина два од злата, којизи чине грошах 14.

И сувише један цекин Ђуру Никову, за то му заставише печицу винограда, који је прифаћен у више речену стиму, и у свеколико чини суму од цекинах двадесет и три, а у свеколико чине грошах сто шездесет и један.

И ту се намјерише кнез Лука Павов и суђе Станиша Вуков, Нико Тановић и Марко Борета свједоци.

Томажо Рекћин, канцалијер, писах.

 



 










Нема коментара:

Постави коментар