четвртак, 14. јул 2022.

Паштровићи - Умир Бајица и Паштровића

 

Умир Бајица и Паштровића

1/13-ІІІ-1851.

 

у Будви на 1/13 марта 1851 (прве).

 

По наредби старије власти окупише се у име божје, а у добар час, главари од обштества паштровскога с њиовим шиндиком од једне, а главари бајички с њиовим сердаром од друге стране, да развиде, погоде, осуде и помире сваку чегрст, главе, ране, пљенове и сваку разликост што је међу њима. И тако изабраше међу њима двадесет и четири кмета, који сједоше и призваше име божје, од којега произлази сваки прави суд. Осудише и сeтeнциjаше:

 

У прву батише главе попа Јова Љубише и Стијепа Савова Митровића за главе Јова Вукосавова Бајице и Пера Јовова Бајице Дубовичанина.

 

У другу батише рану покојнога Мила Јовова Рађеновића за рану покојнога Сава Вукосавова, а батише рану Крста Стијепова Анђуса за рану Шута Перова Бајице и да плате Паштровићи 15 цекина берберине Шуту Перову, како се закле.

 

У трећу заклеше се Јово Миџор, Видо Станков Рађеновић, Стијепо Илин Перазић, Митар Суђић, Бело Калуђеровић и Стефан Љубиша, да Јосиф Ђуров Греговић и Филип Вуковић нијесу издали цару Ива Милова Бајицу.

 

У четврту заклеше се Дамјан Куљача, Стијепо Дивановић, Видо Срђентић, Бошко Никлановић, Иво Миковић и Митар Попов Греговић, да није Видо Бјелица узроковао смрт Мишу Дубовичанину.

 

У пету заклеше се Митар Новаков, Ђуро Радов, Шуто Вуков, Нико Савов, Нико Драгов и Иво Филипов, сви Бајице, да није Иво Јовов Бајица убио Ника Јовова Беговића.

 

У шесту осудисмо да Андрија Рменко плати рану Сава Јовова Бајице су 10 целина.

 

У седму осудисмо, да племе режевско плати главу Вука Ђурова Бајице су 133 цекина и четири цвaнцике и да се мири по обичају од земље, и сувише да исто племе плати 27 цекина за овнове и звона, што је заплијенио, а за 19 цекина, што говори да је платио, да се закуну Јово Зеновић, Нико Станков Радовић, Стијепо Илин Перазић и Марко Павловић.

 

У осму осудисмо, да Бајице плате главу Крста Ђурова Кентере су 133 цекина и четири цвaнцике и да се мире по обичају од земље, а Кентера њима рану цекина 35, ако се посвједочи да је рањеник остануо сакат.

 

У девету осудисмо, да Бајице плате главу Коста Бошкова Куљаче су 133 цекина и четири цвaнцике и да се мире по обичају од земље.

 

У десету осудисмо, да ће се од сваке главе — у све су три - изоставити трећи дио за карате, од којега припада половина Паштровскијема, а половина црногорскијема кметовима.

 

Уједанаесту осудисмо, да за сваки помањи разлог и правду остаје мјесто Црногорцу на Претуру у Будви, а Паштровићу на Цетиње да се суде.

 

У дванаесту осудисмо, да се не плаћа више ни суди никаква рана, ни глава, која се убије у лупештину.

 

† (крст) Мила Бајице, сердара; † Ђура Прелова Бајице; † Ћепа Јокетина Бајице; † Петра Попова Бајице; † Шута Вукова Бајице; † Јока Савова Бајице; † Ника Јовова Бајице; † Ника Савова Бајице; † Сава Машова Бајице; † Ђура Капе; † Сава Ђокова Бајице; † Николе Савова Бајице; † Рада Митровића, шиндика; †Бела Қалођурђевића; † Стијепа Дивановића; † Митра Суђића; † Вида Срђентића; †Ива Миковића; † Стијепа Перазића; † Вида Рађеновића; † Дамјана Куљаче; † Јова Миџора; † Бошка Никлановића; † Бутура Перова Укмановића.

 

Као писмени свједоци потписали су ову пресуду: Поп Лука Поповић, Анто Анзуловић, Митар Греговић и Стефан Љубиша (писар).









Нема коментара:

Постави коментар